Üniversiteye başlayanlar için ekibimizin kendi deneyimlerinden yola çıkarak hazırladığı tavsiyeler sizlerle.
Üniversiteye Yeni Başlayanlara Tavsiyeler
Kredi kotasına dikkat!
Alacağınız ders sayısı bölüm ve okulunuza göre değişecek olsa da geçmemeniz gereken bir sınır olan kredi kotasına dikkat etmelisiniz. Üniversite hayatınızın ilk döneminde çok fazla ders almamanız ve üst sınıftan ders almayı dert etmeniz iyi olacaktır. Değerli zamanınızı katıldığınız kulüplerin faaliyetlerinde ve sosyalleşmeye ayırmanız çok daha keyifli olacaktır.
Farklı fakülteleri deneyin
Zorunlu derslerinizin dışında katılacağınız seçmeli ve mesleki seçmeli dersleri ilgi alanlarınızı odak noktası alarak farklı bölümlerden mümkünse farklı fakültelerden alın. Bu sayede sosyal çevrenizi genişletebilirsiniz.
Kitap alırken acele etmeyin
Hocalarınız kendi veya arkadaşlarının kitaplarını satma amacıyla dönemin başında sizlere birçok kitap önerisi yapacaktır. Taze bir üniversiteli olarak bu kitapların çok önemli olduğunu düşünebilirsiniz. Sınav sorularının bu kitaplardan çıkacağını düşünerek hemen telaşa kapılmayın. Bölümden bölüme farklılık gösterebilecek olsa da hocalar genellikle kendi ders notlarından yararlanırlar. Söylenen kitapları almak yerine kütüphaneden alternatiflerini bulabilirsiniz.
Hocalarınıza yakın olun
Hocalarınızla arkadaşlık ilişkisi kurmayı başarırsanız bunun avantajlarını üniversite hayatınız boyunca kullanabilirsiniz. Kimi hocalar bu konuya pek sıcak yaklaşmasa da kimileriyle iletişim kurmak oldukça kolaydır. Derslerinizi veren hocaların çoğu kendi sektörlerinde çalışan insanlar oldukları için ileride staj ve iş bulurken size yardım edebilirler.
Ödev taktiği
Hocalarınız ödev verirken sizden istediklerini tam olarak açıklamayabilirler. Bazı konularda sizin yorum katmanızı görmek isteyebilirler. Bu gibi durumlarda farkınızı ortaya koymak için dikkat kesilin. Bir ödevde sizden dört örnek isteniyorsa bunu altıya çıkarmaktan korkmayın.
Düzenli çalışma
Düzenli ders çalışma alışkanlığınız yoksa üniversite sınavlarında zorlanabilirsiniz. Hocalar çok uzun konuları sınav kapsamına alabilir ve bu konulara daha önce bakmamışsanız son gece sabaha kadar çalışmanın pek bir faydası olmayacaktır.
Psikolojik sağlık
Üniversitelerin öğrencilerin faydalanması için kurduğu psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri vardır. Bunlar hakkında bilgi edinerek ihtiyacınız olduğunda yararlanabilirsiniz.
Sınavınıza saatler kalmış ve hiç çalışmamışsanız bile sınava katılım gösterin. Hocaların çoğu sınavlara katılmayan öğrencilere pek sıcak gözle bakmaz. Sınava girerek en azından hocanızın soru tarzını öğrenmiş olursunuz.
Zaman hızlı geçiyor
Üniversite yıllarınızın çok kısa bir sürede geçeceğine emin olabilirsiniz. Bu yılların tadını sonuna kadar çıkarmaya bakın ve yüzlerce anı biriktirin!